Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A másik oldalról

2009.12.12

A halottlátó élők és holtak közt közvetít, természetfeletti adottságai révén kapcsolatba tud lépni a halottakkal.

Ezeknek alapja a transztechnika, a testtől elszakadó lélek képzete, helyszíne a túlvilág és fontos tényezője az elhívó és kísérőszellemek megjelenése. A további, a hivatás gyakorlásához szükséges rendszeres érintkezés a halottakkal történhet a beavató lélekutazáshoz hasonló túlvilági utazás révén: tehát a halottlátó időről-időre elrejtezik, alszik és közben, vagy ezután beszél, tudósít a halottakról. Általánosabb azonban, hogy a halottak megjelennek a halottlátó földi-testi környezetében, csak általa látható jelenések kereteiben. Némely adatunk megszállottságra utal: a halottlátót mint médiumot megszállják a halottak szellemei és általa, rajta keresztül beszélnek az élőkhöz. Az érintkezés technikájához tartozhat az előbb említett segítőszellem, amelyre néhány, főleg dél- és kelet-magyar adatunk van.

Sok halottlátó gyakorlatához tartozott a halottak üzeneteinek közvetítésén kívül az elveszett emberek, állatok és tárgyak hollétének felfedése, kisebb mértékben ember- és állatgyógyítás, sőt, szerelmi varázslás. Mondai adatok kincs látásáról is szólnak.

szerint a két világ, az élők és holtak világa közt szoros, közvetlen kapcsolat van, a határok könnyen átjárhatók.

akik rendszeresen vagy alkalomszerűen halottakat is látnak, vagy akár üzeneteket közvetítenek tőlük.

Szerepük elsősorban a gyógyítás, de közvetítenek a halottak felé is, és jóslással is foglalkoznak. Lényeges vonásuk a megszállottság állapota: a zene és tánc segítségével elért transzban a halottak (vagy halotti karakterű tündérek) //„//szállják meg//“// őket. Ebben az állapotban jósolnak, halottakról tudósítanak, vagy a halottak szólnak általuk

A halottlátó - a kérdezők csodálkozására - általában felidézi azt is, hogy mi történt közvetlenül a haláleset előtt. Mit mondott a haldokló a családjának. S nemcsak arról tud, ami négyszemközt hangzott el, hanem olyan családi titkokról is, ami korábban sosem került napvilágra.
Arról van szó, hogy a halottlátó olyan információk birtokába jut, amelyek nem származhatnak máshonnan, csak vagy a túlélőtől vagy a halottól. Ha arra gondolunk, hogy a halottlátó telepatikus képesség révén a kérdező "agyából szívta el" az információkat, akkor ugyancsak rejtélyes képességet tételezünk fel róla - a gondolatolvasást. Amire megint csak nincs hivatalos magyarázat.
A halottlátók azonban nemcsak annak tudnak hiteles részletekről beszámolni, aki az elhunyttal együtt volt az utolsó napokban, hanem olyan személyeknek is, akik talán soha nem ismerték. Mondjuk a nyomozóknak, akik rejtélyes eltűnést próbálnak felderíteni, és a feltételezett áldozatról csupán fényképük van, meg a nevét tudják. A halottlátó ilyenkor is tud olyan dolgokról, amit csak az elhunyt és a közelében lévők tudhattak. Halálakor csak a test válik élettelenné, a szellemi-lelki-tudati része megmarad, és "valahol él tovább". Ekkor pedig már az is hihető, hogy ezzel a szellemi-lelki lénnyel sikerül kapcsolatot teremtenie a halottlátónak.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Szellemek

(Luna, 2009.12.12 13:24)

A szellemek különböző embereknek különböző dolgokat jelentek: rossz viccek rémítő figuráit, barátokkal megtörtént rég eseteket, ködös alakokat az árnyékos romoknál, a síron túli élet bizonyítékait, halott emberek kísérteteit, homályos körvonalakat egy elsötétített szobában, ahol épp szeánsz zajlik. A szellemek nagy általánosságban hallott lelkek, akik visszajárnak közénk. Egy másik létsíkon élnek. Emberhez hasonló a megjelenésük, képesek a tárgyakon átmászkálni. A kezdetleges szellemek, vagyis a friss halottak, nem képesek tárgyakat megfogni, átmegy rajtuk. De mikor megszokta a lélek a halált, képes lesz bármit megérinteni, leverni, jelezni vele. Előfordul, hogy ha a szellemvilágból valaki üzenni akar nekünk, akkor nem kell feltétlenül a személyének megjelennie, hanem például, ha olyan illatot érzünk, ami egy elhunyt személyhez kapcsolódik érdemes utána nézni. A szellemek bármikor megjelenhetnek, de Mindenszentekkor, és karácsonykor biztos eljönnek hozzánk.

Szellemekből is több fajta van:

Történelmi szellemek: Ezek a szellemek régi házakban kísértenek. Nehéz olyan, bármely korból származó, kisebb vagy nagyobb épületet találni, amelyben ne lenne szellem, vagy ne lenne olyan híre. Ott felbukkanhatnak, a akkori korban élt személyek, akár híres akár nem.

Ciklikus vagy visszatérő szellemek: Többnyire a visszatérőknél, a felbukkanásoknál nincs semmiféle rendszeresség. Egyszerűen akkor bukkan fel, amikor akar, nincs semmi féle szabályuk. Viszont a ciklikusnál szabályos időszakokban bukkannak fel, általában évente. Bármi készteti is ezeket a szellemeket arra, hogy pontos időközökben, mondjuk 12 havonta jelenjek meg, mindig felbukkannak.

Családi kísértetek: Vannak olyan szellemek, amelyek valamilyen különös okból egy bizonyos családhoz ragaszkodnak. Gyakran az a feladatuk, hogy figyelmeztessék a famíliát a közelgő veszélyre, vagy halálesetekre. Előfordul, hogy a szellem nem ölt emberi alakot, máskor egy elhunyt családtag képében jelenik meg, megint máskor pedig csupán egy tárgyra való hatással jelzi a jelenlétet. Addig vannak, amíg a családból él egy tag.

Kopogó szellemek: Igen kellemetlenek. Néhány kutató szerint, a "másik oldalon" lévő, rosszindulatú lényekről van szó, akik örömüket lelik az ártatlan, emberek zaklatásában, mások viszont úgy vélik, hogy nyilvánvalóan olyan jelenségről van szó, ami az álommal rokon, gyakran egy éretlen, zavart személyiség tudatalattijában képződik. Állítólag az "elemi erők" hatására keletkeznek, pontosabb bolondos szellemek tréfáiról van szó, néha fájdalmat is okoznak élőknek. Ilyen vicc a tárgyak mozgatása, edények feldöntése, dobolások. Egyfajta üzenetet akarnak közvetíteni.

Modern szellemek: Ők azok, akik nemrégen elhunytak. A szellemek nem mindig vannak tekintettel az időre, helyre, emberre, sokkal valószínűbb, hogy a közelmúltban meghalt személy szellemről van szó. Gyakran észre sem vesszük amíg az illető szellem el nem tűnik. Általában ismerős környezetben bukkannak fel.